

## Climate Understanding & Resilience in the River Valley

## Working Group: Successful Adaptation & the Tijuana River Valley

August 27, 2015 | Tijuana River National Estuarine Research Reserve

## **Objectives**

- Begin to collaboratively develop a vision and goals for successfully adapting to climate change in the TRV, while exploring what successful adaptation looks like on-the-ground
- Learn about techniques for and examples of measuring "successful adaptation" through development of indicators/metrics
- Consider what metrics/ indicators can be used to measure and propel us toward climate resiliency

<b>Morning Session</b>	Working Towards a Common Vision: Defining Success & Measuring Progress
8:30 - 9:00 (30min)	Sign-in & Breakfast
9:00 – 9:20 (20min)	Welcome & Introductions Chris Peregrin, TRNERR Danielle Boudreau, TRNERR
9:20 – 9:50 (30min)	Framing the Day's Discussions: Why we are here?  Danielle Boudreau, TRNERR
9:50 – 10:10 (20min)	Thinking about "successful" adaptation Susi Moser, Susanne Moser Research and Consulting
10:10 – 10:40 (30min)	Discussion: Using results and insights from scenarios to explore "successful" adaptation
10:40 – 10:50 (10min)	Break
10:50 – 11:10 (20min)	How do we measure successful adaptation? Exploring metrics and indicators of success  James Arnott, University of Michigan
11:10 – 11:30 (20min)	Discussion: How is "progress" or "success" currently measured?
11:30 – 11:50 (20min)	Discussion: Do we need to adjust existing indicators/metrics or do we need different ones for adaptation to climate change?
11:50 – 12:10 (20min)	Brainstorming Exercise: Linking Adaptation Goals with Indicators of Success













## Climate Understanding & Resilience in the River Valley

Plenary Discussion: How will we make sure that indicators get tracked? How will we feed that back into the regional work?

12:10 –	1:10 (60min)	Lunch
---------	--------------	-------

Afternoon Session	TRNERR's Role in Successfully Adapting to Climate Change in the Tijuana River Valley
1:10 – 1:20 (10min)	Framing the Afternoon's Discussions  Danielle Boudreau, TRNERR
1:20 – 1:35 (15min)	Discussion: Thinking about the implications of scenarios when defining goals
1:35 – 2:05 (30min)	Discussion: Envisioning "success" as a Reserve
2:05 – 2:35 (30min)	Discussion: Envisioning "success" within your Program
2:35 – 2:45 (10min)	Break
2:45 – 3:15 (30min)	Discussion: Brainstorming specific indicators/ metrics of success

3:45 – 4:00 (15min) **Next Steps** 

4:00 Adjourn

3:15 - 3:45 (30min)









